Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2012 01:30 - феноменология
Автор: denica1 Категория: Забавление   
Прочетен: 5407 Коментари: 0 Гласове:
1




Феноменологията е философия на преживяването. За феноменологията крайната точка на всяко значение и всяка стойност е живото преживяване на хората. Задачата на философа е да опише структурата на преживяването, в частност съзнанието, въображението, отношението с другите живи същества и ситуираността на човека в обществото и историята.
Основоположник на феноменологията Едмунд Хусерл. Много от философите на XX в. в една или друга степен са негови ученици: Мартин Хайдегер, студент, а след това и асистент на Хусерл, Макс Шелер, Ханс-Георг Гадамер, Жан-Пол Сартр, Морис Мерло-Понти, Алексей Лосев.
Защо е тъй влиятелна феноменологията? В какво се състои очарованието на този метод?
Призивът на Хусерл е "Назад към самите неща!". Философията трябва да напусне отвлечените и безжизнени конструкции, в които са я отвели много от учениците на Кант и Хегел в края на XIX и началото на XX в. Тя трябва да ни възвърне цялото богатство на света, да обхване всяко негово явление.
Според Едмунд Хусерл феноменологията се появява в отговор на необходимостта от една съвършено оригинална философия. Това е необходимост от философия, която се стреми чрез радикално изчистване на смисъла и мотивите на философските проблеми да проникне до тази първична основа, върху която тези проблеми трябва да намерят истински научно решение.
Чистата феноменология е нова фундаментална наука, развила се в рамките на философията. Тя е наука от наистина нов тип и с безкраен обхват. По своята методологическа строгост тя не стои по-долу от съвременните науки. Всички философски дисциплини имат своя корен в чистата феноменология, чрез чието развитие те придобиват своите собствени сили. Философията е възможна като строга наука единствено в чистата феноменология. Вътрешната природа на нейния метод и нейния предмет на изследване са невидими за природно ориентираните гледни точки.
Чистата феноменология е наука за чистите феномени.

Терминът “феномен”
Понятието феномен произхожда от старогръцка дума, означаваща "явление". Хусерл въвежда името “феноменология” като учение за феномените. С това философът иска да ни каже, че феноменологията няма да е наука за невидими същности и отвъдни светове. Феноменологията е наука за описване на явленията, на онова, което ни се явява. Тя ни учи да бъдем внимателни към нещата.
Феноменологията е философски метод и философско учение, които са паралелни на импресионизма в изкуството от края на ХІХ век. Импресионизмът на Клод Моне е отказ от рисуване на божествени сцени и митологични сюжети. Импресионизмът върна в платната на художника цялото богатство на възприятието. Ако класическите художници трябваше да нарисуват сняг, то те го рисуваха само бял, защото “по идея” снегът е бял. Но импресионистът не мисли така и вижда по друг начин. Той открива в снега десетки нюанси, отражения от цветове на други предмети.
Така прави и философът-феноменолог. Той не описва нещата такива, каквито са “по идея”, а само такива, каквито му се явяват. Феноменологът е философ-импресионист или философ на възприятието.




Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denica1
Категория: Забавление
Прочетен: 19855
Постинги: 7
Коментари: 3
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031