Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 13:47 - Родители и деца и въздействието им върху околните
Автор: justmyvoice Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.05.2018 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не съм родител, но понякога имам чувството, че трябва да се чувствам виновна за това, както и за това, че според мен, всичко трябва да си има граници, дори и поведението на децата. 

Нашумяла е темата за блъснатото дете в Южния парк и съм абсолютно съгласна, че колело в парка се кара разумно, а не състезателно. Против съм да се забраняват колелата в парка. Все пак човек има право да покара колело за удоволствие на чист въздух и разбира се е длъжен да се съобрази, че в парка има деца и да внимава. Против съм, да се разхождат кучета без каишка в пакрка. Против съм да не се чисти след кучетата. Никой не е длъжен да заобикаля екскрементите им или да внимава да не ги настъпи. При родители е още по-лошо, трябва да внимават, да не попадат в ръцете на децата или недай си боже в устите им. Против съм да се мрънка за това, че децата викат в парка, или за това че тичат в парка. Къде другаде да го правят - пред блока, където минават коли ли, или където гласовете им отекват в домовете на стотици хора? Напротив, според мен мястото за игра на децата е точно в парка, а не на паркинга на блока, пред блока или под нечий балкон. В доста от Софийските квартали има паркове или градинки, в които децата могат да си играят, тичат, викат или карат тротимнетки, ролери или скейбордове спокойно и за мен това са местата, на които трябва да го правят. 


image




Категорично против съм, цял ден да слушам писъци, викане и какво ли още не около блока, само защото някой го мързи да заведе детето си или внучето си в парка, който е на 7-8 минути път от вкъщи и където играта на детето няма да пречи на никой.
Категорично против съм да се водят деца на разходка в мола. Мола не е място за разходки и игри на децата. Много пъти съм виждала деца да пълзят по пода на мола, след което да съ бръкнат в устата или да започнат да се хранят. Отделно от хигиеничната гледна точка, никой не е длъжен да се съобразява, че тичащо дете може да му падне в краката, може да му влезне в пробната или какво ли още не. Ами има си детски центрове в моловете и ако сте отишли там с деца, ами оставете ги там. Същото важи и за големите вериги магазини. Никой не е длъжен да предвиди, че от зад някой щанд, може да излезе тичащ вашия наследник и да се забие в чужда количка. Това са места, на които децата трябва да знаят, че има правила за поведение и да ги спазват. А не да се вихрят там, все едно им е обществения парк или личното място за игри.

image

Друга "любима" тема ми е градсия транспорт. Там хлапетата се делят на две групи - под седем годишни, за които всеки е "длъжен" да освободи място, на което повеето се качват директно с обувките, ритат всички наоколо, въртят се, пищат и крещят, скубат и удрят, но .... според родителите, това са просто деца и всички стоически трябва да изтърпим целия им цирк. Какво толкова, е ще пристигнеш на работа с мръсни дрехи, раздърпана коса, наплют или недай си боже ако детето има сокче олят в някой безумен цвят? Ще изтърпиш сега, това е в името на бъдещото поколение. Е не е така, никой не е длъжен да търпи всички тези простотии и родителите са длъжни да научат децта си да се държат прилично в градския транспорт. Другата група е тази на 7-14 гидишните, които смятат, че всички са длъжни да им слушат разговорите - ами не! Научете си децата да говорят тихо, да не пречат на останалите и да знаят, че те са част от общество в което има граници и норми. В същото време, всеки от нас трябва да се съобрази и когато влезе майка с малко дете, което нито може да се държи само, нито е на възраст подходяща да седи право в градския транспорт, да се отстъпи място, заащото днес вие си седите и гледате опитите на една майка да държи на ръце детето си, покупките си, играчките на детето или каквото там и се е наложило да носи, утре вас може да ви гледат по същия начин а вие да се опитвате да си задържите детето и багажа и всъщото време да останете изправена и да не паднете. Същото важи и за мъжете и за по-големите деца. При мъжете, те може да са с детето и да са на мястото на въпросната майка, а при по-големите деца - ами утре това може да са вашите родители, държащи вашето братче или сестричка. Трябва да се научим на толерантност - всички и малки и големи.
Уважавам хората, които раждат и отглеждат деца, но държа да си поемат и отговорността за децата си и да ги възпитават в съобразителност и толерантност.


image



На този свят има място за всички, места на които децата да бъдат деца необезпокоявани и за които хората без деца трябва да се съобразим, че щом сме отишли там, нямаме правво да мрънкаме или да се сърдим, места на които не би трябвало и  не е редно да има деца и ако те са там, родителите нямат право да мрънкат или оспорват критиките, а трябва да се съобразят. Има и места където всички ние се засичаме и там ни е нужно малко повече толерантност, търпение и умение да се поставиш на чуждото място. 






*Снимки - интернет



Гласувай:
2



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: justmyvoice
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 4478
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031