Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.10.2018 12:03 - Ликвидиран е човекът, който трябваше да свидетелства, че"Аерофлот" се използва за прикритие на руските специални служби
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 883 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Глушков е третият олигарх, който се превърна във враг на Путин и е мъртъв   image

Николай Глушков, на снимката в червения кръг

22OCT2018  

Алън Кулисън, The Wall Street Journal 

В края на март тази година руският емигрант Николай Глушков, бивш финансов директор на  "Аерофлот", се готви за явяването си пред съда.

Казал на близките си, че на съдебното заседание ще бъде доказана неговата невинност за финансовите престъпления, в които го обвинявали руските власти, а също така ще бъде разобличен "Аерофлот" като 

прикритие за руските спецслужби


Делото можело да постави руския президент Владимир Путин в неловко положение, пропускайки светлина върху епизод от постсъватската история, която режимът в Кремъл опитвал да изтрие, казвал Глушков.

Вечерта преди съдебното заседание той престава да вдига телефона си. Дъщеря му отива в дома му и открива тялото на баща си, удушен с кучешка каишка.

Глушков е в "триото" някога могъщи руснаци, които натрупали богатството си в периода на приватизацията в Русия, помагат за строителството на политическата система, довела на власт Владимир Путин.

Изпадайки в немилост пред Путин и тримата бягат във Великобритания и се опитват да организират съпротива срещу бившото си протеже, но усилията им са прекратени от преждевременната им смърт.

Първоначално смъртта на Борис Березовски беше обявена за самоубийство. Той беше намерен в банята в дома си обесен с любимия му шал, като преди това преживял период на депресия. Бадри Патаркацишвили, опозиционер и съратник на Березовски, почина от изненадващ сърдечен удар, без преди това да е имал каквито и да било проблеми със здравето.

Глушков беше третият...

Главното обвинение срещу Глушков е, че по времето на приватизацията на авиопревозвача, възползвайки се от ръководната позиция в "Аерофлот" той е откраднал от компанията 120 млн. долара.

В писмените си показания официалнитят представител на "Аерофлот" Андрей Согрин твърди, че компанията никога не е била "касиер на руските спецслужби". Той нарича Глушков "мошеник, който в Русия би бил признат за виновен". Соргин твърди, че "Аерофлот" няма никакво отношение към смъртта на Глушков, но, че ако беше останал жив, "би се сблъскал със сериозно решение на съда".

Глушков твърдял, че искът на "Аерофлот" към него е абсурден, а делото като цяло е предлог на руските власти, за да го преследват. Документите, предадени в съда преди започването на процеса, включително 51-страници свидетелски показания, показват, че той е имал намерение отново да отвори страница от руската история с 20-годишна давност, която е доста "чувствителна" за Крелъм и руските спецслужби.

Като цяло, Москва унищожава намеците за това, че на Путин му помага да влезе във властта някой много по-могъщ, човек като Березовски.

Путин охладнява към олигарсите, когато построява вертикалната политическа система, в която сега господства, обединявайки силите си със спецслужбите, за да бъдат поглъщани ключови компании. Марина Литвиненко, вдовицата на отровения с полоний Литвиненко, каза в интервю, че според съпруга и, именно поглъщането на "Аерофлот" от Березовски в крайна сметка погубва и него, и съюзниците му, защото си създава много врагове във върхушката на службите. 

"Авиакомпанията е била един от централните елементи на руските служби, които още от съветските времена използвали глобалната мрежа от офиси и авиационни маршрути, за да осигуряват плащанията на свои агенти по целия свят, а също така да транспортират тайни товари", разкава Марина Литвиненко, като се позовава на думи на съпруга си.

"Аерофлот" е бил в центъра на всичко и Глушков се е готвил да го разкаже в съда

През 1991 година Глушков е назначен за заместник-директор на "АвтоВАЗа". 

По думите му, компанията продавала на безценица автомобили на чуждестранни компании, контролирани от бивши съветски чиновници, на които било разрешено да ги препродават и да присвояват печалбата. Много години по-късно руската прокуратура твърди, че Березовски е този, който незаконно е присвоявал средства на фирмата. 

В показанията си пред следствието, Глушков разказва, че след като пресича тази практика започнали да го заплашват, че ще "изчезне" или, че на семейството му "ще се случи нещо". Той изпраща жена си и децата си в Швейцария, а две години по-късно, след като получава "крайно сериозна" заплаха от полковник от Федералната служба за сигурност (бивш ето КГБ) напуска Толиати и още на следващия ден заминава за Москва.

По-късно е назначен за заместник-директор в "Аерофлот" и започвайки проверка на финансите на компанията открива, че както и в "АвтоВАЗ", централното ръководство нямало особен контрол върху печалбите. Парите от продажбите на билети отивали в стотици банкови сметки, контролирани от над 150 регионални офиса. 

Близо 

3500 от общо 15 хиляди служители на авиокомпанията всъщност работели за руските спуцслужби

За да избави "Аерофлот" от "харчовете" за агентите под прикритие на службите, Глушков  изпраща писмо до ръководителите на двете основни разузнавателни служби на Русия, в което им предлага сами да поемат плащането на заплатите на своите агенти.

В началото на 1996 година той свиква съвещание на представителите на "Аерофлот" от целия свят, на което обявява, че смята да обедини цялата печалба на компанията, която да бъде изпращана в Швейцария. Реакцията на спецслужбите е незабавна. По думите му, всеки ден му звънели в кабинета му по специалния телефон за разговори с ръководителите на спецслужбите. 

Един от тях, Александър Коржаков, генерал от КГБ и телохранител на Елцин, го заплашил, че ще му "откъсне главата и ще го натика в затвора, ако продължи да нарушава правилата на ФСС".

През 1997 година руската прокуратура започва разследване на предполагаеми финансови нарушения в "Аерофлот". През 2000 година Березовски бяга от Русия, а прокуратурата го обявява за един от заподозрените по делото "Аерофлот". Глушков е арестуван по обвинение за пране на пари и незаконна търговска дейност. През 2004 година е признат за виновен, но е освободен, тъй като съдът признава времето, през което се намира в следствения арест. Глушков се преселва във Великобритания. 

"Аерофлот", който е национализиран и върнат под контрола на руското правителство, завежда дело в Лондон срещу Глушков и Березовски. По-малко от месец след смъртта на Глушков искът на авиокомпанията е оттеглен.

Тялото на Глушков е открит в дома му на 12 март 2018 година. Скотланд Ярд продължава да

разследва смъртта му като убийство, 

нещо повече, следователите смятат, че през 2013 година, когато Глушков публично обвинява Кремъл в убийството на Березовски е правен опит той да бъде отровен от руските спецслужби. 

Съвпадение или не, това отново са двама руснаци, които "случайно се запознават" с Глушков във влака, след това "случайно попадат" в същия хотел с него и го канят да пийнат заедно. След това Глушков попада в болница. 

Затова и британските следователи разглеждат версията, че Глушков, както и Сергей и Юлия Скрипал, е бил отровен от професионални убийци изпратени от руските спецслужби.

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491860
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив